Medische aandoeningen

Medische aandoeningen

Met de juiste behandeling zijn de klachten snel onder controle en mogelijk verdwenen...

Veel verschillende medische aandoeningen

Er zijn verschillende aandoeningen die een medisch pedicure tegenkomt in haar salon.
De meeste aandoeningen zijn prima te verhelpen door regelmatig een bezoek te brengen aan uw medisch pedicure.
Wij leggen u er een aantal uit.

Diabetische voet

Belangrijk!

Wanneer u diabetes heeft is het belangrijk om dagelijks de huid van de voeten te inspecteren. Dit doet u door elke dag de schoenen te controleren ter controle dat er geen oneffenheden aan de binnenkant van de schoen zit. Ook adviseer ik naadloze sokken of kousen dragen. Hoe gek het ook klinkt was uw voeten niet te vaak met zeep. Droog uw tenen vooral tussen de tenen goed af. Afdrogen kan door met een zachte handdoek of een tissue tussen de tenen te "vlechten". Wissel regelmatig van schoenen. Ook als u (nog) geen voetklachten heeft!

Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure u graag adviezen over de verzorging van uw voeten en de juiste keuze van schoenen. Nog een goede tip; Smeer je voeten dagelijks in met een diabetes crème van Akeleine.
Vraag ernaar!!! Heeft u een wondje en bent u diabetes patiënt, bel gelijk de huisarts, hij of zij kan dan actie ondernemen.
De behandelingen door een gecertificeerd pedicure worden gedeeltelijk vergoed door uw verzekeringsmaatschappij. Voor meer informatie verwijs ik u graag door naar de website van uw verzekeringsmaatschappij, u kunt deze informatie vaak vinden onder kopje vergoedingen.
Natuurlijk ben ik altijd bereid u van meer informatie te voorzien, maak hiervoor een afspraak via gegevens, dit kan via de contactpagina.

Wat is een diabetische voet?

Een diabetische voet is een voet die als gevolg van diabetes is aangetast. De huid, het bindweefsel en het spierweefsel sterven af. Dit door een slechte slagaderlijke doorbloeding van de voet door de diabetes.

Hoe ontstaat het?

Wanneer diabetes langere tijd bestaat kunnen er veranderingen aan de wanden van de bloedvaten ontstaan. Er is vooral sprake van een verdikking van de wanden van de slagaders. Dit belemmert uiteindelijk een goede doorbloeding van weefsels en organen. De gevolgen van deze verdikking is afhankelijk van de organen die door de aangetaste slagaders worden gevoed.

Wanneer de slagaders in de benen en voeten worden aangetast neemt de doorbloeding van de voet af. Vooral de kleine slagaderen in de huid hebben het eerst hiervan te lijden. Een diabetische voet begint dan ook meestal met wondjes aan de huid, vooral aan de tenen.

Wie krijgt het?

Hoe langer iemand diabetes heeft, hoe groter de kans op het ontwikkelen van voetklachten. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de mensen die 10 jaar, of langer, aan diabetes lijden, problemen aan de voeten hebben. Deze problemen kunnen in de toekomst tot ernstige complicaties kunnen leiden.

Waarom is een diabetische voet zo gevaarlijk?

Kleine wondjes aan de voeten van mensen met diabetes kunnen gaan infecteren. Door de slechte doorbloeding is de weerstand tegen bacteriën sterk afgenomen en kan er makkelijker een uitgebreide infectie zoals wondroos ontstaan. De infectie kan er op haar beurt weer toe leiden dat de suiker ontregeld raakt. Bovendien hebben antibiotica meer moeite om het geïnfecteerde gebied te bereiken door de verminderde doorbloeding.
Daarom is het belangrijk dat zelfs kleine verwondingen aan de voeten van diabetespatiënten tijdig en "agressief" en doeltreffend worden aangepakt.

Een verwaarloosde diabetische voet kan uiteindelijk de voorbode zijn van een amputatie! Vandaar het dringende advies aan mensen met diabetes om regelmatig een gecertificeerde pedicure te bezoeken.

Hoe ontstaan de verwondingen?

Mensen met diabetes hebben vaak extra risico om wondjes aan de voeten te krijgen in vergelijking met mensen zónder diabetes.
Dit komt ondermeer door neuropathie: als gevolg van de diabetes zijn de gevoelszenuwen in de voeten aangetast. Hierdoor merken diabetes patiënten wondjes aan de voeten (door stoten of schaven) aanvankelijk niet op, met alle gevolgen van dien.

Wat zijn symptomen waarop u moet letten?

Problemen met veranderingen aan de slagaderen in de benen zijn vaak goed herkenbaar, ook voor de diabetespatiënt zelf. Kenmerken zijn etalagebenen: pijnklachten bij lopen die het nodig maken af en toe stil te staan.

Pijn in de benen gedurende de nacht: Misschien herkenbaar is dat de pijn afneemt door de benen over de rand van het bed naar beneden te laten bungelen.

Een slechte slagaderlijke bloedvoorziening uit zich ook vaak als eerste door koude, witte of blauwe tenen.

Reumatische voet

Algemene adviezen voor de reumapatiënt

Hebt u reuma, dan kunt u zelf het volgende doen.

 • Doe dagelijks enige voetoefeningen om uw gewrichten soepel te houden ( 'rust roest')
 • Laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening "Reumatische Voet."
Tips voor de verzorging van de reumatische voet

Door regelmatig aandacht te schenken aan uw voeten, verkleint u als reumapatiënt de kans op complicaties.

 • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep.
 • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen.
 • Controleer uw voeten dagelijks op veranderingen, zoals de stand van uw voeten, eeltvorming en de conditie van uw teennagels en huid.
 • Houd uw gewrichten soepel door dagelijks voetoefeningen te doen. Uw pedicure kan u er meer over vertellen.
 • Draag steunend en comfortabel zittend schoeisel.
 • Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen hoekjes af, om ingroeien te voorkomen.
 • Draag sokken zonder naadjes, stopplekken of strak zittende boorden.
 • Breng regelmatig een bezoek aan een pedicure met erkend diploma.

Nagelbeugel

Wat is een nagelbeugel?

Een nagelbeugel wordt gemaakt van chroomstalen draad van 0,5 mm dik. Door de draad met behulp van een tangetje te buigen naar de vorm van de nagel ontstaat er een nagelbeugel. De nagelbeugel wordt in een aantal behandelingen op spanning gebracht waardoor de vorm van de nagel geleidelijk aan verandert. Een te ronde vorm van de nagel wordt door middel van een nagelbeugel platter.

Wanneer wordt een nagelbeugel gemaakt?
 • Wanneer een nagel dreigt in te groeien.
 • Wanneer de afwijkende vorm van de nagel pijnklachten in de nagelwal veroorzaakt.
Wat gebeurt er?

Na de plaatsing kan de nagel nog even pijnlijk zijn. Na een dag moet de pijn duidelijk zijn verminderd.
Verloop van de behandeling. Na plaatsing van de nagelbeugel op de nagel wordt er een vervolgafspraak gemaakt. Na 2 weken wordt de beugel gecontroleerd.

Tijdens de volgende behandeling na 6-8 weken wordt de nagelbeugel er afgehaald om de vorm van de beugel bij te stellen en de nagel te knippen. Door de vorm van de beugel te veranderen en de beugel op de nagel te herplaatsen zal de nagel geleidelijk aan platter van vorm worden. Deze behandeling wordt herhaald totdat de nagel de gewenste vorm heeft.

Orthese

Wat is een orthese?

Een orthese wordt gemaakt van siliconen en wordt gebruikt ter bescherming van een pijnlijke plek, meestal op, onder of tussen de tenen waarbij correctie niet meer mogelijk is.

Een orthese voor drukontlasting kan men door de pedicure laten maken, een orthese om te corrigeren is het werk van een podotherapeut.

Voor welke eenafwijkingen kan een orthese worden gemaakt?
 • Drukontlasting van een hamerteen
 • Drukontlasting klauwtenen en Ruiterteen
 • Likdoornvorming op / tussen de tenen
 • Bescherming van de knok bij hallux valgus
Richtlijnen voor het behoud van je orthese

De orthese met twee handen zonder trekken aan- en uitdoen.
In het begin kan het erg wennen zijn om iets tussen uw tenen te dragen, bouw het dan rustig op. U kunt het dan eerst 2 uur proberen en later op de dag nog eens. Bij neuropathie is het belangrijk goed in de gaten te houden of er rode verkleuringen zijn op de huid. Het is dan van belang de orthese langzaam op te bouwen. U voelt immers niet of deze drukt.

 • De werking is het beste in combinatie met een dichte schoen mits daar voldoende ruimte in is. In open schoenen kan de orthese minder goed functioneren en is de kans op verliezen groter.
 • Een orthese mag niet pijnlijk zijn of irriteren. U kunt dit binnen een week constateren. Probeer de orthese eventueel in andere schoenen. Mocht u klachten blijven houden, neem dan contact op.
 • Houdt de orthese buiten bereik van uw huisdieren. Zij hebben de neiging erin te bijten.
 • Wekelijks moet u de orthese afwassen met koud water, hand zeep ( zoals u de handen wast) en na afdrogen met talkpoeder inwrijven.
 • Bewaar de orthese 's nachts in een potje waarin een laagje (2 mm) talkpoeder zit. Door het potje met orthese te schudden zet zich een laagje talkpoeder af op de orthese. Talkpoeder komt ten goede van de levensduur van de orthese. Spoel 's morgens bij het aandoen het taikpoeder eraf, dit kan korrelig worden tussen de tenen.

Een gescheurde orthese kan in veel gevallen nog gerepareerd worden door de pedicure mits deze niet te oud is.

Vergoedingen

Ortheses en Nagelbeugel vallen niet onder de vergoeding via uw zorgverzekeraar. Indien uw behandeling wordt uitgevoerd door een podotherapeut komt u afhankelijk van uw zorgverzekering wel in aanmerking voor een vergoeding.

Niets is vervelender, dan zere voeten!

Connie van Deick helpt bij pijnlijke voeten en verzorgt deze tot in de puntjes!

Salon


Klaproos 4 - 4007 VR Tiel
KvK 1104114

Afspraak maken?


06 - 21 45 61 09