Wat is een orthese?

Een orthese wordt gemaakt van siliconen en wordt gebruikt ter bescherming van een pijnlijke plek, meestal op, onder of tussen de tenen waarbij correctie niet meer mogelijk is.
Een orthese voor drukontlasting kan men door de pedicure laten maken, een orthese om te corrigeren is het werk van een podotherapeut.
Voor de volgende teenafwijkingen kan een orthese worden gemaakt.
- Drukontlasting van een hamerteen
- Drukontlasting klauwtenen en Ruiterteen
- Likdoornvorming op / tussen de tenen
- Bescherming van de knok bij hallux valgus
Richtlijnen voor het behoud van je orthese
De orthese met twee handen zonder trekken aan- en uitdoen.
In het begin kan het erg wennen zijn om iets tussen uw tenen te dragen, bouw het dan rustig op. U kunt het dan eerst 2 uur proberen en later op de dag nog eens. Bij neuropathie is het belangrijk goed in de gaten te houden of er rode verkleuringen zijn op de huid. Het is dan van belang de orthese langzaam op te bouwen. U voelt immers niet of deze drukt.
- De werking is het beste in combinatie met een dichte schoen mits daar voldoende ruimte in is. In open schoenen kan de orthese minder goed functioneren en is de kans op verliezen groter.
- Een orthese mag niet pijnlijk zijn of irriteren . . U kunt dit binnen een week constateren. Probeer de orthese eventueel in andere schoenen. Mocht u klachten blijven houden, neem dan contact op.
- Houdt de orthese buiten bereik van uw huisdieren. Zij hebben de neiging erin te bijten.
- Wekelijks moet u de orthese afwassen met koud water, hand zeep ( zoals u de handen wast) en na afdrogen met talkpoeder inwrijven.
- Bewaar de orthese 's nachts in een potje waarin een laagje (2 mm) talkpoeder zit. Door het potje met orthese te schudden zet zich een laagje talkpoeder af op de orthese. Talkpoeder komt ten goede van de levensduur van de orthese. Spoel 's morgens bij het aandoen het taikpoeder eraf, dit kan korrelig worden tussen de tenen.
Een gescheurde orthese kan in veel gevallen nog gerepareerd worden door de pedicure mits deze niet te oud is.

Aangesloten bij:

Provoet